Tržiště
Pro firmy & OSVČ
|
|
|
|

Financování firmy ve správnou chvíli může rozhodnout o jejím osudu

30. března 2021

Autor: Michal Schindler

5 min. čtení
Pro firmy
Češi mají úvěr věsměs zafixovaný jako poslední možnost řešení těžké finanční situace. Přitom je to nesmysl. Hypotéka je taky půjčka, a přitom ji má každý pátý z nás a už fakt, že si ji může dovolit, vnímáme pozitivně. To samé platí pro úvěry pro firmy. Do růstu je zkrátka potřeba investovat.

„Zájem o půjčku nebývá znakem finančních problémů, spíš naopak. Firmy, které shánějí úvěr, chtějí obvykle rozvíjet svůj potenciál. Navíc to značí, že si mohou dovolit připlatit za úrok, aby získaly kapitál co nejrychleji. Pokud by v takové situaci prostředky na rychlejší rozvoj s rozumnou mírou zadluženosti nehledaly, mohly by naopak oproti konkurenci zbytečně ztrácet,“ říká například v našem rozhovoru jeden z největších odborníků na posuzování úvěrových rizik v ČR Pavel Charamza

Půjčka v pravou chvíli pomohla k mezinárodnímu ocenění

„Po dlouhém odmítání v bance, kam jsem navíc šla v podstatě proti vlastnímu přesvědčení, jsem si nedělala velké naděje,“ vzpomíná dnes například designérka Anna Marešová. Neochota banky ji před pár lety přivedla k P2P platformě Zonky, kde naopak úvěr získala rychle a bez složitého papírování. Nebýt tehdejší investice od lidí, výroba dnes už proslulých intimních pomůcek by se možná nikdy nerozběhla a ani značka Whoop.de.doo by nejspíš nepatřila do výkladní skříně českého průmyslového designu.

„Nebýt tehdejší investice od lidí, výroba dnes už proslulých intimních pomůcek by se možná nikdy nerozběhla.“


Její studio má přitom dnes na kontě už dvě prestižní mezinárodní Red Dot Awards a patří mezi nejvíc ceněné designové dílny střední Evropy. Když se dnes zeptáte, jestli by další pomoc s financováním firmy zvažovala, odpoví, že pokud by nemusela řešit papírování jak v minulém století a úrok nebyl nesmyslný, bez firemní půjčky ve správný čas by nejspíš další nákladný projekt realizovala jen těžko.

Investici do firmy je třeba vidět střízlivýma očima

Slova známé designérky potvrzuje z obecného hlediska i hlavní ekonom Trinity Bank, ekonomický analytik OSN a člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda. „Pokud člověk investuje ve správný čas a do perspektivní firmy, tak má smysl se na takovou investici i zadlužit,“ říká. Zároveň ovšem upozorňuje, že ekonomické zdraví firmy a perspektivu zisku je nutné vidět střízlivýma očima a zejména dnes úvěr pro firmu doporučuje spíše zajištěným lidem do 45 let věku. Jako spoluzakladatel Institutu ekonomického vzdělávání, vysokoškolský pedagog VŠE a CEVRO Institutu nebo člen „rady moudrých“ ScioŠkoly totiž dlouhodobě pracuje na zvyšování finanční gramotnosti v ČR, ke které patří i uvážená finanční rozhodnutí.

„Pokud člověk investuje ve správný čas do perspektivní firmy, má smysl se na takovou investici i zadlužit.“


V podstatě ze stejných důvodů ve zmiňovaném rozhovoru expert na výpočet risku Pavel Charamza uvádí, že ani od P2B platformy Nafirmy.cz nebo jiného poctivého poskytovatele půjček pro podnikatele nelze automaticky očekávat firemní úvěr pro každého žadatele. „Při každém úvěrování je potřeba dobře odhadnout, kolik a kde si firma může půjčit, aby se tzv. nepředlužila. Zjednodušeně řečeno, pokud riziko předluženosti existuje, firemní úvěr nedostane. Půjčka by pro ni totiž znamenala krátkodobou pomoc, ale dlouhodobě mnohem větší problémy,“ doplňuje Charamza.

Jak důležité jsou firemní půjčky pro rozvoj ekonomiky?

„Velmi. Úvěry či půjčky pro podnikatele či úvěry jsou mazivem ekonomického soukolí. Bez něho se kola ekonomiky netočí, jak mají. Mazivo musí být dobře dostupné,“ doplňuje opět expert NERV Lukáš Kovanda. Ve snaze o podporu ekonomiky se proto centrální banky snaží snižovat úrok firemních půjček. Další možností je tlak zdola, prostřednictvím nebankovních institucí. Podobně u nás před lety zafungovaly Zonky v oboru spotřebitelských úvěrů. Snížením úroků až na 2,99% donutily banky přistoupit na omezení výnosů a obecný pokles výnosů z úvěrů, aby vedle moderní technologické platformy zůstaly konkurenceschopné.

„Na rekonstrukci dílny jsme si v roce 2016 půjčili na Zonky. Od roku 2018 rozbíháme nový projekt – rekonstrukci více než 300 let starého mlýna.“


Odpracovali jsme asi 11000 hodin, ale bez firemní půjčky to nepůjde

Úplně první úvěr projektu Nafirmy.cz realizoval Petr Burian z Hané, kterému kdysi Zonky pomohly postavit lakovnu k renovaci motocyklů Jawa. Na mašinu od „Kennyho“, jak Petrovi Burianovi přezdívají nadšenci do motorek, se čekalo i rok. A protože „Kenny“ nedokáže sedět s rukama v klíně, brzy potom, co díky půjčce od Zonky naplno rozběhl lakovnu motorek, vrhl se do rekonstrukce starého mlýna. A zase využil půjčky od lidí, tentokrat od služby Nafirmy. „Líbilo se mi, že i půjčka jde vyřídit bez velkého papírování, mile a s takovou důvěrou, jakou jsem od banky nedostal.“





Telefon: +420 737 204 077
Po – Pá: 9:00 – 17:00

E-mail: info@nafirmy.cz

©2024 ROIER Invest, s.r.o. | All rights reserved.

Ochrana soukromí

Pro firmy & OSVČ
Pro Investory
Odběr novinek

ROIER Invest, s.r.o., VŠE xPORT Business Accelerator, Jeseniova 2769, 130 00 Praha 3, IČO 17780977