Tržiště
Pro firmy & OSVČ
|
|
|
|

Investiční úvěr od A do Z, rádce pro rok 2022

7. února 2022

Autor: Michal Schindler

10 min. čtení
Pro firmy
Výhodný investiční úvěr je osvědčený způsob, jak podpořit podnikání v pravou chvíli. Nejde totiž vždycky čekat na dostatek vlastních prostředků, pokud byste kvůli tomu třeba měli přijít o výhodnou příležitost. Vzhledem k nastupující inflaci máte navíc nyní další výhodu, už zítra budete splácet menší hodnotu, než si dnes půjčíte.

Správně vybraný investiční úvěr na nové vybavení, technologie, nemovitosti a další aktiva nezbytná pro rozvoj vašeho podnikání může být letos ještě výhodnější, než v posledních patnácti letech. Jak potvrzují ekonomové, právě teď je ideální čas zajistit si díky firemní půjčce peníze, které investujete do rozvoje a budoucnosti podnikání.


Přehledně: Čemu se budeme v článku věnovat?

  • Co je investiční úvěr
  • Jaké jsou druhy investičních úvěrů
  • V čem se liší krátkodobý, střednědobý a dlouhodobý úvěr
  • Na co je možné investiční úvěr použít
  • Podmínky získání investičního úvěru pro firmu
  • Nové zdroje financí – peníze od lidí (P2P / crowdfunding)

Co je to investiční úvěr

Na rozdíl od krátkodobější půjčky na provoz podniku je investiční úvěr určen na zajištění dlouhodobějšího financování – zejména tedy pro rozvoj podnikání. Investiční úvěr můžete využít i na rozjezd firmy, ale pokud nemáte třeba nemovitý kapitál (pozemky, budovy apod.) pro ručení, tzv. zajištění úvěru, bude velice těžké ho získat, natož výhodně. Proto je běžnější půjčovat si spíše na rozvoj existující firmy, která nabízí automaticky větší záruky.

Jaké jsou nejběžnější druhy investičních úvěrů?

Druhů půjček na investice je celá řada, také se různě jmenují, ale obyčejně jde v zásadě jen o rozdíl v možnostech délky splácení, celkové výši poskytnutých finančních prostředků a také účelu, na který si úvěr berete. Na rozdíl od rychlých provozních úvěrů jsou totiž ty investiční obecně na vyšší částky (miliony a více), a také bývají vázané či tzv. účelové. Nemůžete je zkrátka použít na nic moc jiného, než co uvedete v žádosti o úvěr.

  • Úvěr pro podnikání, podnikatelský úvěr apod. – nejobecnější označení pro financování podniku u většiny bank. Používá se na vybavení kanceláří, inovaci nebo pořízení výrobních technologií, koupi pozemků atd.

  • Leasing – rychle dostupný typ podnikatelského úvěru s předem danou nabídkou, díky které je možné rychle nastavit individuální podmínky. Typickým příkladem je nákup firemních aut se snadným výběrem splátek či doplňkových služeb.

  • Hypotéka – další z typů firemních půjček, specificky zaměřený zejména na nemovitosti. Funguje úplně stejně jako hypotéky pro klienty z řad veřenosti.

  • Půjčka od lidí – populární a výhodné financování podniku přes online služby na základě P2P nebo crowdfundingu. Jedná se často o mix toho nejlepšího z bezpečné, ovšem administrativně náročné bankovní půjčky, a rychlých úvěrů online, ale bez rizika nebankovních služeb. Např. portál Nafirmy.cz má za sebou J&T Banku. Další výhodou je, že finanční produkty jsou flexibilnější, takže ani investiční úvěr není přísně vázaný na předmět půjčky. Pokud vám peníze zbydou nebo je v průběhu času potřebujete použít jinak, nemusíte se nijak omezovat.


Co znamená krátkodobý, střednědobý a dlouhodobý úvěr?

Těmito termíny se označuje délka splácení. Neznamená to, že by na splacení některých úvěrů banka spěchala víc, než na jiné. Období, na které si peníze pro firmu půjčujete, je stanovené už na začátku. (Na rozdíl od zmíněných alternativ typu Nafirmy.cz totiž banky zpoplatňují, když chcete splatit předčasně nebo dokonce i jen vložit mimořádnou splátku.)

  • Krátkodobý úvěr – doba splácení je většinou pár měsíců až rok. I takový úvěr nicméně může být určen na investice.
  • Střednědobý úvěr – obyčejně financování podniku na dobu 4–5 let, např. leasing.
  • Dlouhodobý úvěr – půjčka na 10 a více let, typicky zejména hypotéka.

Jak získat levnější úrok?

Rozdíl mezi krátkodobým a dalšími úvěry z hlediska délky splácení není v samotném názvu. Ten označuje jen formální rozdělení, které zhruba naznačuje výšku půjčených prostředků. Rozdíl je ale určitě v tom, že u úvěru na pár měsíců přeplatíte úvěrovou sumu méně, než když se budou úroky připočítávat třeba k 60 splátkám během 5 let.

Je kratší úvěr vždycky výhodnější?

Peníze na delší dobu vám také banka obyčejně nabídne za vyšší úrok, než když je můžete splatit v řádu měsíců. Na druhou stranu nemá smysl snažit se o co nejkratší splátkový kalendář a zavázat se ke splácení částky, která pro firmu bude problematická. Možná tak ušetříte na úrocích, ale připravíte si spoustu problémů s vysokými provozními náklady.

Na co se hodí investiční úvěr?

Na rozdíl od flexibilního provozního úvěru je investiční financování hlavně dlouhodobé a také bývá vázáno k určitému záměru – rozšíření podniku, nová pobočka nebo třeba expanze do zahraničí. Záměr musíte bance sdělit už při žádosti a poté se ho také držet, jinak můžete o možnost čerpání finančních prostředků přijít. Jeho využití se ale v podstatě meze nekladou.

Příklady důvodů pro čerpání investičních úvěrů:


Na co si můžete půjčit.jpg


Podmínky získání investičního úvěru

Soubor podmínek se může u jednotlivých institucí lišit, obecně jde ale o doklady, které budoucímu věřiteli dokáží, že je vaše podnikání zdravé a že se o svoji investici nemusí obávat. Čím lépe to prokážete, tím výhodnější půjčku (nižší úrok) také můžete získat, protože se půjčovatel nebude vyšším ziskem pojišťovat proti případné ztrátě, kdybyste z jakýchkoli důvodů splácet přestali nebo s tím měli problém. Jaké jsou tedy základní podmínky pro získání půjčky na investice?


  • Žadatel o úvěr nesmí být v exekuci, likvidaci nebo insolvenčním řízení
  • Nesmí mít ani opožděné nebo nevyřízené závazky vůči FÚ a ČSZZ, někdy je nutné předložit přímo potvrzení o bezdlužnosti na daních a sociálním pojištění
  • Musí být OSVČ, podnikatelem nebo firmou s určitou výší ročního obratu.
  • Minimální nutný objem tržeb se obyčejně musí pohybovat minimálně v řádu stovek tisíců ročně.
  • Nejspíš všude budete muset předložit alespoň jedno platné daňové přiznání za minulé účetní období. Proto je výrazně problematičtější, pokud chcete investiční úvěr na nové podnikání a nemáte žádnou předchozí úspěšnou podnikatelskou činnost.
  • Další finanční výkazy: rozvaha podnikání, výkaz zisků a ztrát apod.

Každopádně počítejte s tím, že zejména při žádosti o klasický firemní investiční úvěr v bance půjde o poměrně náročný a proces jednání a dokladování v řádu týdnů. U nových finančních služeb založených na technologiích a automatizaci s alternativními zdroji financování (tzv. fintech) ale můžete proces výrazně urychlit a půjčku můžete získat i za pár dní. Navíc výhodněji, protože tyto služby nemají vysoké provozní náklady na budovy, vozový park atd.


Čím za firemní úvěr ručit?

Jednou z podmínek, kterou při žádosti o úvěr na podnikání musíte splnit, je také schopnost za půjčené peníze ručit odpovídající protihodnotou. Když si nepotřebujete půjčit na vznik nové firmy, nabízí se ručit právě podnikem samotným. Říká se tomu ručení pomocí předmětu investice. Ručení je ale možné zařídit i kombinovaně, a to mnoha způsoby:

  • movitým majetkem,
  • nemovitým majetkem,
  • pohledávkami nebo bankovní směnkou,
  • cennými papíry, vinkulací pojistného plnění atd.

Určitě se proto nenechte od výhodné půjčky na investice a rozvoj podnikání odradit jen proto, že si nejste jisti, jestli máte čím ručit. Spíš je důležité vědět, že se vám úvěr vyplatí.

Jak získat investiční úvěr

Investiční úvěr v bance

Pro dobře fungující firmu, která potřebuje doplňkové financování na další rozvoj, je obyčejně získání investičního úvěru jednoduché. Jak jsme ale psali, nejdříve musíte budoucímu věřiteli (ať už bance nebo nebankovní instituci) prokázat, že budete schopni půjčené peníze splácet. Každá banka vás tímto procesem sama provede, většinou dostanete i nějakého poradce – proces žádosti o půjčku tam totiž bývá administrativně a časově dost náročný.


Pro růst vašeho podnikání.jpg


Investiční úvěr od lidí

Pokud se ale rozhodnete pro některý z moderních způsobů financování, může všechno proběhnout třeba i online. Příkladem může být třeba proces portálu P2P portálu Nafirmy.cz.

  1. Registrace – během ní vložíte základní firemní údaje a vybrané finanční údaje.
  2. Hodnocení – na základě dodaných podkladů se spustí tzv. chytrý skóring, což jednoduše řečeno znamená vyhodnocení vašich údajů pomocí automatizovaného procesu, supervizovaný finančními odborníky – v této fázi můžete být online nebo telefonicky požádáni o dodání doplňujících údajů nebo vysvětlení některých položek.
  3. Schválení půjčky – v případě P2P portálu se vaše poptávka financování jako ověřená a bezpečná investice objeví na tzv. tržišti, kde do ní mohou investovat stovky soukromých investorů.
  4. Převod peněz – poptávky z tržiště jsou obyčejně během pár dní zainvestovány, takže vám portál bez dalších zdržení převede peníze na účet.

Co je to půjčka od lidí?

Tzv. peníze / půjčka od lidí je stále oblíbenější forma financování i pro byznysový sektor. Častá zkratka P2P pochází z anglického peer-to-peer, neboli půjčky mezi lidmi, firmami apod. Neznamená to nejistou půjčku od nebankovní instituce, protože stejně jako ve světě i v Česku stojí za nejznámějšími finančními portály zavedené bankovní domy, které podporují rozvoj využívání moderních technologií přes fintech startupy. Typickými příklady jsou spolupráce Zonky a PPF v oblasti spotřebitelských úvěrů nebo zmíněná dvojice Nafirmy.cz a J&T Banky v sektoru financování podniků.

Jak P2P půjčky pro firmy fungují?

  • P2P portály propojují ty, kteří potřebují půjčit (v případě služby Nafirmy.cz jde o OSVČ, podnikatele nebo i větší podniky) s těmi, kteří chtějí zhodnotit své peníze.
  • Nafirmy.cz je v tomto případě prostředník, který investorům zprostředkovává spolehlivě prověřené zájemce o firemní úvěry, a žadatelům zase výhodné úroky a férové podmínky půjčky.
  • Moderní online platforma má řádově nižší náklady, dokáže zajistit bezpečnost a zároveň dokonalou transparentnost, což znamená výrazně nižší náklady na provoz.
  • Nižší provozní náklady umožňují dosáhnout zisku i při nastavení výhodnějších úroků pro zájemce o peníze a současně zajímavém zhodnocení pro investory.

Proč je výhodné financování přes Nafirmy.cz?

Půjčka od lidí prostřednictví portálu Nafirmy.cz se záštitou renomované J&T Bank vychází momentálně jako ideální kombinace bezpečných bankovních úvěrů a moderních způsobů výhodnějšího financování podnikání.

  • Úrok už od 2,89 %
  • Úvěr na podnikání do 2 milionů Kč
  • Unikátní skóringový model
  • Mimořádné splátky zdarma
  • Předčasné splacení zdarma
  • Možnost platebních prázdnin

Hodí se na krátkodobé provozní i dlouhodobé investiční financování a všechno zařídíte snadno a online.





Telefon: +420 737 204 077
Po – Pá: 9:00 – 17:00

E-mail: info@nafirmy.cz

©2024 ROIER Invest, s.r.o. | All rights reserved.

Ochrana soukromí

Pro firmy & OSVČ
Pro Investory
Odběr novinek

ROIER Invest, s.r.o., VŠE xPORT Business Accelerator, Jeseniova 2769, 130 00 Praha 3, IČO 17780977