Tržiště
Pro firmy & OSVČ
|
|
|
|

„Museli jsme vyřadit skřivany a želvy.“ Zážitkový Dům 550 vrací návštěvníky do 19. století

20. září 2022

Autor: Marie Barvínková

5 min. čtení
Pro firmy
Pro investory
Hraběcí hostina, večeře z doby královny Viktorie nebo třeba firemní večírek s živou hudbou a dobovými artefakty z 19. století. To všechno se dá najít v Domě 550, který na Kladně založili Lukáš Hemek a Lukáš Čapek. Právě Lukáše Hemka jsme se zeptali, jak na myšlenku zážitkového „cestování časem“ přišli, co chystají do budoucna a jak jim s tím pomohlo financování od našich investorů.

Jak váš projekt vznikl?

Po letech práce ve finančním sektoru jsem před čtyřmi roky našel stroj času zapadaný prachem ve starém plesnivém sklepě. V tu chvíli jsem si uvědomil, že bych mohl spojit svoje vášně – historii, gastronomii a kulturu. Nápad vracet klienty do doby Rakouska-Uherska vznikl již před drahnými lety při diskusích s přáteli. V průběhu let získával na jasnějších obrysech. A nyní se naskytla jedinečná šance.

Zásadní zlom nastal seznámením s šéfkuchařem Lukášem Čapkem. Společně jsme v minulosti začali navštěvovat šlechtické hostiny a zkoušet jejich recepty. Narazili jsme samozřejmě na některé limity. Museli jsme z jídelníčku odstranit například sluky, skřivany, želvy či barvivo karmín, abychom dostáli morálním, zdravotním i hygienickým zásadám dnešní doby.


A finální rozhodnutí přizvat do minulosti i další zájemce?

To přišlo se zkouškou stroje času na Kladně, v ulici Poděbradově č. p. 550. Po spuštění jsme se ocitli v hraběcím salonu a rozhodli jsme se, že právě tam zmiňovaný stroj času uschováme nastálo. Místo jsme nazvali Dům 550. Je to ideální lokace pro ucelený zážitek výletu do minulosti a propojení různorodých oblastí každodenního života ve vyšší společnosti, a to s osobním přístupem a kvalitními službami.


Dum550 exterier.jpg



Též jsme museli z pochopitelných důvodů trochu upravit vybavení domu. Například vyměnit olověné prvky, které byly ve styku s pitnou vodou a potravinami. A v neposlední řadě odstranit z lékárničky heroin, který byl v té době běžně k dostání.


Kdo za projektem stojí?

Hlavními hybateli jsou Lukáš Hemek, který se nechal zaměstnat jako správce sídla Jeho hraběcí milosti, a Lukáš Čapek, jenž získal prestižní místo hraběcího kuchmistra.


„Prezentaci na Tržišti jsme brali jako zkoušku, jestli financování tohoto konceptu zaujme i soukromé investory.“


Máte vlastně nějakou přímou konkurenci? Pokud ano, co vás od ní odlišuje?

O dalších strojích času jsme doposud neslyšeli, ale lidé v 21. století mají samozřejmě nepřeberné možnosti, jak trávit volný čas. Mohou navštívit tematické degustace nebo najít jiné kulturní vyžití. My se snažíme nabídnout autenticitu doby skrze prostředí, gastronomii, kulturní program a zajímavosti všedního života na jednom místě.


Dum550 interier.jpg



Kdy a proč jste se začali zajímat o financování?

Dva roky jsme pracovali na zprovoznění a testování provozu. Nyní jsme se dostali do fáze, kdy bychom rádi přivítali více klientů, což zvýšilo nároky na provozní kapitál, vybavení a náklady na komunikaci.


Co vás přivedlo ke službě Nafirmy.cz?

Na jedné podnikatelské akci jsem se setkal s jedním z manažerů Nafirmy a domluvili jsme se na spolupráci.


Bylo pro vás důležité, že financování nepocházelo od banky nebo velké instituce, ale od soukromých investorů?

Ano, brali jsme to jako zkoušku, jestli financování tohoto konceptu zaujme i soukromé investory. Rozhodují se totiž jiným způsobem než banky.


„Naším velkým snem je vybudovat síť podniků ve významných metropolích Rakouska-Uherska.“


Jak jste celkově byli spokojeni s registrací, vyřizováním, prezentací na Tržišti? Co vám vyhovovalo, co byste zlepšili?

Celý proces byl velmi příjemný a zpracování prezentace na Tržišti bylo podle našich představ. Pokud v procesu nastaly nějaké komplikace, bylo vše možné řešit osobní domluvou.


Šli byste do toho s Nafirmy.cz znovu?

Ano, spolupráce s Nafirmy.cz je výjimečná v tom, že se projekty hodnotí v celkovém kontextu, ne jen z pohledu přednastavených výpočtů v tabulkovém procesoru. Cítíte individuální přístup, nejste jen další číslo ve výsledovce.


Už se vám podařilo peníze od investorů využít?

Ano, začali jsme spolupracovat s profesionálním marketérem na lepší prezentaci našeho podniku, dovybavujeme kuchyni a inventář, abychom mohli obsloužit větší počet zákazníků. Zbytek peněz si necháváme jako provozní kapitál na zásoby pro přípravu větších akcí.


Uvažujete třeba i o tom, že byste podobný zážitkový dům vytvořili v dalším městě?

Velkým snem je vybudovat síť našich podniků ve významných metropolích Rakouska-Uherska, ale chápeme, že pro tuto expanzi bychom pravděpodobně potřebovali silné partnery.


A co plánujete v nejbližší době?

V krátkodobém horizontu chceme více rozšířit pravidelné večerní kuchmistrovy degustace vybraných specialit 19. století a zprodukovat velkolepé akce s programem. Již máme první vlaštovku v podobě viktoriánské královské večeře plánované na 22. říjen. Bude ji uvádět zapálená investigativní historička Victorian Catherine, která návštěvníky zasvětí do etikety viktoriánské éry. K vybraným chodům, které zdobily stůl královny Viktorie, též zazní koncert skladeb z období historismu.

V průběhu příštího roku bychom také chtěli vytvořit dobovou hru, v rámci které by návštěvníci v prostorách Domu 550 řešili úkoly. Cílem hry bude dostat se zpět z Rakouska-Uherska do současnosti.







Zážitkový Dům 550 vznikl v roce 2019. Unikátní projekt propojuje historii, kulturu a gastronomii – funguje jako stroj času, který návštěvníky přenese do 19. století. Mohou zažít, jaké to bylo hodovat a bavit se v salonu vyšší společnosti, prozkoumat každodenní zvyky nebo historické vybavení. Koncept má úspěch, proto majitelé chtěli investovat do provozu, zásob, marketingu i rozšíření kulturních akcí. A právě s tím jim naši investoři pomohli.

Telefon: +420 737 204 077
Po – Pá: 9:00 – 17:00

E-mail: info@nafirmy.cz

©2024 ROIER Invest, s.r.o. | All rights reserved.

Ochrana soukromí

Pro firmy & OSVČ
Pro Investory
Odběr novinek

ROIER Invest, s.r.o., VŠE xPORT Business Accelerator, Jeseniova 2769, 130 00 Praha 3, IČO 17780977