Tržiště
Pro firmy & OSVČ
|
|
|
|

Firmu vybudovala na zelené louce. Teď majitelka dvou lékáren překonala krizi a restartovala svůj byznys

23. června 2022

Autor: Marie Barvínková

6 min. čtení
Pro firmy
Pro investory
Ve farmacii podniká přes dvacet let, svou odbornost i zkušenosti proměnila v úspěšný byznys a o nápady na zlepšení neměla nikdy nouzi. Pak přišla pandemie covidu. Lékárny se najednou ocitly v první linii a zároveň v nejistotě, co bude dál. Marcely Blahové jsme se zeptali, jak dokázala náročné období překlenout a podnikání znovu rozjet. I s pomocí našich investorů.

Od 90. let jste vybudovala dvě fungující lékárny. Jak se vám to podařilo?

Když jsem po studiu začala pracovat v lékárně, probíhala právě privatizace stávajících lékáren – zájemci si mohli odkoupit zásoby a zařízení za zbytkovou cenu od státní lékárenské služby. Byla to možnost, jak si relativně levně pořídit zavedenou firmu. Bohužel nás „služebně mladých“ se moc nedotkla, přednost dostali vedoucí a dlouholetí zaměstnanci.

Já jsem ale už na začátku své praxe jaksi věděla, že chci svou lékárnu. Tak jsem si ji musela postavit. Měla jsem nakonec první lékárnu „na zelené louce“ v okrese a možná i v kraji. Byl to velmi odvážný a nákladný krok, protože jsem všechno musela pořídit úplně nové a úvěry v té době skutečně nebyly levné. Nicméně všechno jsem zaplatila a stihla si pořídit ještě jednu menší pobočku. Zpětně jsem za to ráda, protože veškeré zařízení mám tím pádem relativně nové a bude ještě dlouho dobře sloužit.


V lékárnách se specializujete i na zdravotní obuv – už od začátku, nebo to přišlo časem?

Specializace na zdravotní obuv vznikla, jako ostatně většina dobrých nápadů, naprosto spontánně. Naproti v poliklinice máme skvělého ortopeda a ten si jednou u nás v lékárně povzdechl: „Když se těm lidem dívám na nohy, v čem chodí, mám pocit, že je moje práce úplně zbytečná.“ Týden nato jsem navštívila veletrh KABO v Brně a uzavřela jsem první kontrakt na ortopedické boty. Téhle specializaci se věnuji bezmála dvacet let a stále se odborně vzdělávám. Zkrátka mě to baví a spokojení zákazníci mě utvrzují v tom, že to má smysl.


Marcela Blahová lékárna Aura.jpg



„Dva roky podnikatelského i osobního života jsem prožila v jakémsi tunelu. Pandemie covidu byla hodně bolestivá a drahá zkušenost, ale i ta mě snad někam posunula.“


Změnilo se nějak vaše podnikání v době pandemie a po ní?

Období pandemie byla čirá improvizace. Nikdo z nás nic podobného dosud nezažil, neexistoval žádný návod a všichni jsme po svém bojovali o přežití – a to doslova. Hodně lékařů to vyřešilo tím, že zavřeli ordinace a tím přehodili velkou část starosti o zdraví na samotné pacienty a na lékárny. Ocitli jsme se rázem v první linii, bez ochranných pomůcek a bez sebemenšího tušení, co je vlastně ten covid za „svinstvo“. Byli jsme odkázáni na vlastnoručně vyrobené ochranné pomůcky a všelijaké informace, které se navíc stále měnily.

Dva roky podnikatelského i osobního života jsem prožila v jakémsi tunelu. Do práce a domů, maximálně na zahradu a do lesa. Všechno ostatní musí počkat! Byla to hodně bolestivá a drahá zkušenost, ale i ta mě snad někam posunula. „Co nás nezabije, to nás posílí“ platí i v tomto případě.


Kdy a proč jste se začala zajímat o financování?

Před pandemií jsem měla několik nápadů, jak své podnikání vylepšit, ale pak jsem je musela na dva roky uložit k ledu a řešit palčivější problémy. Konečně nastal čas napravit škody po covidu, oprášit staré nápady, dodat jim nový lesk a pustit se do jejich realizace. Podnikání prostě nemůže stát dlouho na místě, nebo ten vlak už nedoženeme. Zbývalo vyřešit finance, tak jsem se začala poohlížet a poptávat, co se aktuálně nabízí na trhu.


Co vás přivedlo ke službě Nafirmy?

Ráda zkouším nové věci. Podporuji podnikatele, kteří se nedají odradit od prošlapávání vlastní cesty. Sama jsem to zažila, a tak mám pochopení a vím, že každá pomoc se počítá. Služba Nafirmy mě oslovila úplně jiným principem financování a nadchl mě i ten nápad samotný. Navíc jsem měla čerstvou zkušenost z návštěvy banky: „Přijďte, až budete mít aktuální daňové přiznání, dáme to do tabulek a uvidíme.“ Jenže na to já nemám čas, ten radši věnuji práci s pacienty.


Bylo pro vás důležité i to, že samotné financování nepocházelo od banky, ale od soukromých investorů?

Ano, je to skvělý nápad propojit investory přímo s konkrétním podnikatelským záměrem. Je to osobní a navíc na tom nevydělává někdo další. V jednoduchosti je krása! Zodpovědnost vůči konkrétním investorům navíc zavazuje mnohem víc než vůči anonymní bance. Umím si časem sama sebe představit i na straně investora, budu s radostí podporovat nějaký zajímavý projekt.


„Po předchozí návštěvě banky jsem čekala nějaké tabulky, žádosti, podpisy a osobní návštěvy… Ale u vás evidentně víte, že čas jsou peníze.“


Jak vám vyhovovala registrace, vyřizování, prezentace na Tržišti?

S průběhem financování jsem byla naprosto spokojená. Byla jsem doslova v němém úžasu, jak snadno a rychle vše proběhlo. Po předchozí návštěvě banky jsem čekala nějaké tabulky, žádosti, podpisy a osobní návštěvy… Ale u vás evidentně víte, že čas jsou peníze. Děkuji investorům za důvěru a platformu budu nadšeně doporučovat všem známým, kteří taky „nemají čas chodit do banky“.


Už se vám podařilo peníze od investorů využít?

Z poskytnutých peněz jsem v první řadě vyplatila krátkodobé úvěry, s pomocí kterých jsem v době pandemie překlenula momentální výpadky v příjmech. Byly drahé a zbytečně mě administrativně zatěžovaly. A přivedla jsem na trh s ortopedickou obuví novou firmu Batz z Maďarska. Cítila jsem, že po těch dvou letech provizoria očekávají naši zákazníci nějakou žhavou novinku, něco ve smyslu: „Tak už jsme zase zpátky!" To se povedlo i díky vám.







Marcela Blahová je doktorka farmacie s 28 lety zkušeností v oboru. Pod hlavičkou Sdružení Aura, s.r.o., vybudovala dvě lékárny, jednu ve Velké Bíteši a druhou v Kralicích nad Oslavou. Provozuje i e-shop, zajišťuje poradenství a radí také s výběrem ortopedické obuvi, kterou prodává. Podnikání jí zbrzdila až pandemie covidu, ale díky financování od našich investorů se mohla zbavit krátkodobých úvěrů, znovu povzbudit cash flow, a dokonce na český trh přivést novou značku zdravotních bot.

Telefon: +420 737 204 077
Po – Pá: 9:00 – 17:00

E-mail: info@nafirmy.cz

©2024 ROIER Invest, s.r.o. | All rights reserved.

Ochrana soukromí

Pro firmy & OSVČ
Pro Investory
Odběr novinek

ROIER Invest, s.r.o., VŠE xPORT Business Accelerator, Jeseniova 2769, 130 00 Praha 3, IČO 17780977