Tržiště
Pro firmy & OSVČ
|
|
|
|

V čem začít podnikat, aby to mělo úspěch?

25. dubna 2022

Autor: Michal Schindler

10 min. čtení
Pro firmy
Pro investory
Nedostatek tipů a nápadů na vlastní podnikání jsou často jedinou překážkou, která i lidem s velkým potenciálem úspěchu brání postavit se na vlastní nohy. Takže pokud o vlastní byznys stojíte, ale také nevíte, do čeho se pustit, jste tu správně. Máme pro vás přehledný souhrn tipů, nápadů a inspirací přesně k tomu, v čem a jak začít podnikat v roce 2022.

Přehledně: Čemu se budeme v článku věnovat?

  • Proč nefungují standardní návody na podnikání
  • Najděte si obor, který vás bude bavit
  • Nápady a tipy na podnikání jsou všude kolem
  • Neboli: Kde hledat inspiraci k podnikání?
  • Chcete začít podnikat online nebo offline?
  • Být originální nestačí, budete mít odbyt?
  • Začátek podnikání bez kapitálu – jde to
  • Kde hledat výhodnou investici do začátku

Jak a čím začít úspěšné podnikání?

Nezačínejte od těch nejtěžších věcí

Taky se vám čím dál víc příčí chodit do práce, která vás nebaví? Podle odborníků je to jeden z hlavních důvodů, který lidi inspiruje k založení vlastního podnikání. Směrů, kterými se vydat, je samozřejmě nekonečně. Proč vám ale většina standardních návodů nepomůže? Protože chtějí, abyste si předem rozmysleli to, co ještě většinou nevíte. Například:

  • Dokázali byste si sestavit alespoň základní podnikatelský plán?
  • Máte zjištěno, zda bude o vaše služby nebo výrobky zájem?
  • Vyhovuje vám spíš podnikání online nebo kamenná provozovna?
  • Máte nejnovější informace o oboru, ve kterém chcete podnikat?
  • Máte vstupní kapitál nebo investiční záměr?

Americký přístup k podnikání

Je jasné, že po přečtení takových otázek si nejspíš začnete zoufat. Málokdo na ně totiž umí odpovědět. Pokud by uměl, nepotřeboval by radit. Takže to vezmeme odjinud. Pojďme si projít pár tipů nebo nápadů, které by vás mohly inspirovat. Když se totiž pro nějakou oblast nadchnete, půjde to mnohem lépe a budete mít také větší motivaci. Proč se v Americe do podnikání vrhá tolik lidí? Hledají tipy, nápady a inspiraci, protože podnikat je tam skoro samozřejmé. Nikdo tam nezačíná tím, že hledá, co nejspíš nezvládne…



Nápady a tipy na podnikání

O tom, že by začali podnikat, Češi často mluví. A dokonce i přemýšlejí. Výzkumy ale ukazují, že to často nemyslí úplně vážně. Protože si nevěří. A to je škoda. Možná si říkáte, že byste taky rádi podnikali, jenom vás nenapadá, s čím začít. Ale to nevadí, právě proto jsme pro vás pár byznysových tipů sepsali. Nechali jsme se při tom inspirovat i americkými nápady na podnikání. Ostatně nespoléhat jen sami na sebe (nebo tenhle článek), ale systematicky hledat příběhy úspěšných, volné příležitosti na trhu nebo třeba zajímavá partnerství, to by měl být základ, když to člověk s odchodem na volnou nohu myslí vážně.


„Můžete začít podnikat, a přitom sedět doma u kafe a pomáhat jiným lidem.“


Online poradenství nebo výuka

Covid úplně změnil postoj ke službám, které jsou postavené na videohovorech. Jste odborníci na nějakou oblast, po které je poptávka? Můžete sedět doma u kafe, a přitom pomáhat jiným lidem rozšiřovat si obzory nebo dokonce začít s rekvalifikací. Spousta poradenských firem začala jako podnikání jednoho člověka, který postupně najímal další a další specialisty. Máte pocit, že na poradenství nemáte v žádném oboru dostatek znalostí? A co třeba učit cizince češtinu? O to je teď extrémní zájem!


E-shopy všeho druhu

Jste například fandové do módy? Pak jistě znáte značky, které u nás chybí a které byste mohli ostatním zpřístupnit. A jestli si netroufáte začít s tím hned naplno, můžete rozjet podnikat pomaleji, při zaměstnání. A teprve až se začne dařit, tak se do byznysu vrhnout naplno. A nemusí to být jen móda. Chybí vám na českém trhu nějaká značka nářadí, bytových doplňků, autokosmetiky… zkrátka cokoli, o co bude zájem a chybí jen někdo, kdo by dané zboží dovážel? Pak ta příležitost čeká na vás!


Online účetnictví, překladatelství a jiné služby

Stejně jako v případě vzdělávání umožňují technologie provádět mnoho účetních služeb online. Pokud jste účetní a chcete mít svobodu a nezávislost při vedení vlastního podniku, založte si online účetní služby. Úplně stejně můžete na dálku překládat, nabízet tvorbu textů nebo třeba kompletní marketing, když si na takovou věc troufnete. Spousta malých firem by uvítala pomoc s firemními materiály, ale na klasickou agenturu nemá peníze. Vytipujte si firmy, se kterými by vás bavilo externě spolupracovat a proaktivně se jim ozvěte.


Úklidové služby

Na první poslech to nezní lákavě, ale je spousta lidí, které uklízení všeho druhu baví, berou ho jako aktivní odpočinek, při kterém si navíc skvěle vyčistí hlavu. Nejste to právě vy? No pak je to přece skvělý tip na vlastní podnikání. Spolehlivý úklid je pro firmy často důležitá služba. Jakmile se dobře uvedete, máte úspěch jistý. A za chvíli řešíte nábor dalších spolehlivých lidí, kvalitní a ověřené čistící prostředky, levnou logistiku atd. atd.


Pečovatelské služby

Pokud máte zkušenosti v oblasti pečovatelství nebo prostě denní péči o potřebné, bude vaše podnikání velkým přínosem pro seniory v domácnosti i pro jejich blízké. I to je služba, po které bude poptávka jen a jen růst. Podle amerického Národního institutu pro stárnutí se do roku 2050 předpokládá celosvětový nárůst populace starší 85 let o 351 % a počet osob ve věku přes 100 let se má zvýšit dokonce desetkrát. A pozor, ani nemusíte být zdravotníci. Mnoho seniorů potřebuje pomoc s pochůzkami, nákupy, drobnými opravami. Máte trpělivost a milou povahu? Pak nemáte nad čím váhat.


Pojízdné občerstvení

Historii leckteré slavné restaurace začal psát jeden kuchař ve food trucku nebo na stánku s občerstvením při veřejných akcích. Není to náhodou i vaše budoucnost? Jestli rádi vaříte, baví vás objevovat nové chutě nebo byste naopak chtěli proslavit osvědčený recept, nenajdete lepší způsob, jak začít. Proměňte svého koníčka v práci. Možná vám food truck přijde jako moc dobrodružný nápad, ale zájem o ně roste. A jestli vás gastronomie láká, je to méně náročný start než založit novou restauraci závislou na poloze, množství strávníků v okolí a dalších faktorech. Buďte svým pánem za pojízdným sporákem!


Další inspirace k podnikání

Překvapilo vás, kolik nápadů na podnikání vlastně existuje? Když se člověk podívá do statistik, které v České republice evidují statisíce malých a středních firem, firmiček, OSVČ nebo prostě jen externistů na volné noze, úplně překvapivé to vlastně není. Podnikat je přece možné v podstatě v čemkoli. Další tipy jsou třeba:

  • Zahradnické služby (od sekání trávníků až po komplexní návrhy a realizace)
  • Doprava zboží nebo osob (na vlastní pěst nebo v rámci existujících služeb DoDo, Dáme jídlo, Uber, Bolt…)
  • Realitní služby (nebo spolupráce s nimi – poradce, průvodce nebo přímo makléř)
  • Reklamní předměty (například potisk triček, kancelářského vybavení nebo přímo výroba)
  • Grafické služby (můžete být grafik na volné noze nebo třeba výrobce billboardů)
  • Skladovací služby (pro soukromé osoby nebo další firmy, stačí mít volný prostor)
  • Péče o domácí mazlíčky (od hlídání během dovolených až po denní venčení)
  • Speciální stravování (dietní kuchyně, veganská nebo vegetariánská strava)
  • A spousta dalších věcí

„Na to, v čem začít podnikat, třeba přijdete zítra, za týden nebo za rok. Hlavně se nevzdávejte.“


Inspirace je všude kolem

Jak radí znova a znova zkušení podnikatelé, nevzdávejte se. Možná vás ani teď z našeho seznamu nic neoslovilo. Nevadí. To neznamená, že na to nepřijdete zítra, za týden nebo třeba za rok. Rozhodně vám nebudeme radit, vrhat se do něčeho po hlavě. Úplně nejlepší je samozřejmě spojit obor, který je vám blízký, s alespoň základním povědomím o tom, co půjde mezi zákazníky na odbyt. Když to zjednodušíme: pokud se bezvadně vyznáte v japonských plakátech z minulého století, ale víte o dalších 10 takových nadšencích v celé republice, tak pokud se nechcete pustit do podnikání mezinárodně, asi to nebude úspěšný podnikatelský záměr.


Můžu začít podnikat bez kapitálu?

Pro podnikání nemusí být žádná extra překážka, ani když nemáte vlastní peníze. Malá firma je vlastně přesně ten typ podnikání, do kterého se člověk pustí, pokud má omezené finanční prostředky. Jak jsme už psali, nikdo vás nenutí hodit všechno za hlavu a vsadit živobytí na jedinou kartu. Ale současně byste se neměli nechat od podnikání odradit tím, že se vám nejspíš nepodaří být v něm během pár měsíců úplně soběstační. Prvním krokem k zahájení podnikání bez finanční rezervy je možnost ponechat si stávající zaměstnání a mít podnikání jako vedlejší činnost. Postupem času lépe pochopíte, kolik peněz a času je potřeba, abyste mohli z něj mohli udělat svou činnost hlavní. A v tu chvíli přichází i chvíle pro získání peněz prostřednictvím investice.


Kde sehnat výhodnou investici do podnikání?

Nejvýhodnější způsob půjčky na podnikání je i v Česku už rozšířená forma tzv. peněz od lidí. Poskytují je moderní technologické startupy, většinou zaštítěné významným bankovním domem, kterému ovšem díky automatizaci všech potřebných procesů výrazně sníží náklady na poskytování zejména těch nejstandardnějších úvěrů. U nás poskytuje půjčku od lidí zaměřenou speciálně na podnikatele nebo OSVČ portál Nafirmy.cz ve spolupráci s J&T Bankou – o firemní úvěr můžete zažádat už po dvou letech úspěšného podnikání (dvou ukončených účetních obdobích). Což bývá právě ta zmíněná chvíle, kdy už máte rozjezd za sebou a víte mnohem lépe, jak velkou investici potřebujete a na co ji využít nejlépe. Ostatně platí i obecně, že půjčovat si úplně na začátku, pokud jste v podnikání nováček, je dost riziko.


Co nabízí financování přes Nafirmy.cz

Půjčka od lidí vychází momentálně jako ideální kombinace bezpečných bankovních úvěrů a moderních způsobů výhodnějšího financování podnikání.

  • Férový fixní úrok průměrně 6–8 % p.a.
  • Úvěr na podnikání do 2 milionů Kč
  • Unikátní skóringový model
  • Mimořádné splátky zdarma
  • Předčasné splacení zdarma
  • Možnost platebních prázdnin Hodí se na krátkodobé provozní i dlouhodobé investiční financování a všechno zařídíte snadno a online.



Telefon: +420 737 204 077
Po – Pá: 9:00 – 17:00

E-mail: info@nafirmy.cz

©2024 ROIER Invest, s.r.o. | All rights reserved.

Ochrana soukromí

Pro firmy & OSVČ
Pro Investory
Odběr novinek

ROIER Invest, s.r.o., VŠE xPORT Business Accelerator, Jeseniova 2769, 130 00 Praha 3, IČO 17780977