Tržiště
Pro firmy & OSVČ
|
|
|
|

Provozní úvěr od A do Z, rádce pro rok 2022

27. března 2022

Autor: Michal Schindler

6 min. čtení
Pro firmy
Zajištěné průběžné financování provozu podniku, tzv. provozní cash-flow, je základní předpoklad hladkého chodu firmy. Pohyb peněz reagující na aktuální platby a příjmy je samozřejmý, ale nemůže kolísat natolik, aby ohrozil pravidelné platby dodavatelům, zaměstnancům apod. Vyhnout se mu úplně není možné, proto jsou tak oblíbené výhodné provozní úvěry, které tyto situace řeší rychle a s minimálními náklady.

Přehledně: Čemu se budeme v článku věnovat?

  • Co je to provozní úvěr
  • K čemu provozní půjčka slouží
  • Typy provozního financování (kontokorent, kreditka, revolving, faktoring apod.)
  • Rozdíl bezúčelové a účelové půjčky
  • Jak získat provozní úvěr
  • Jde jako provozní úvěr použít půjčka od lidí?
  • Co nabízí financování přes Nafirmy.cz

K čemu slouží provozní úvěr a jaké má typy

Co je to provozní úvěr

Provozní úvěr, případně provozní půjčka, je obecně řečeno jedním z nejběžnějších způsobů krátkodobého podnikového financování s využitím cizích finančních zdrojů. (K financování podniku v dlouhodobém horizontu slouží investiční úvěr, který najdete popsaný zde.) Jde o firemní úvěr zaměřený na pokrytí nákladů spojených s provozem firmy. A jeho primárním smyslem je výhodně pokrýt dočasné výpadky v provozním cash flow, které odráží změny pohledávek u odběratelů, změny dluhů u dodavatelů, změny zásob a podobně.

U financování podniku je běžné, že potřebujete více peněz, než máte aktuálně k dispozici. Větší objem peněz na provoz je tradičně potřeba třeba během volnější letní sezóny nebo naopak před Vánoci, kdy investujete do surovin, ale příjmy z většího prodeje se dostaví až během prosince nebo ledna. V tu chvíli samozřejmě nemůžete čekat na vlastní zdroje a je výhodné najít bezproblémové financování odjinud.


K čemu provozní půjčka slouží

Už podle názvu pomáhá s financováním běžného provozu firmy. Co si pod tím představit? Má několik variant, které se všechny vyznačují jednoduchostí a flexibilitou. I to je důvod jeho obliby. A čemu tedy slouží? K navýšení kapitálu firmy. Když potřebujete doplnit skladové zásoby, využít limitované akce na materiál, nebo když chcete pro jistotu navýšit provozní cash flow, neboli volné finanční prostředky firmy. Třeba před výplatami apod. Výhoda je, že většinou ani nemusíte uvádět účel úvěru a do určité výše nepotřebujete dokonce ani ručení.

Příklady důvodů pro čerpání provozních úvěrů:


Na co si můžete půjčit.jpg

Typy provozního financování (kontokorent, kreditka, revolving, faktoring apod.)

Jak jsme psali, provozní úvěr patří díky velké oblibě mezi nejčastější finanční nástroje mnoha podnikatelů. Proto také vznikla celá řada forem, ve kterých se vyskytuje. Je možné, že už nějakou variantu provozního úvěru používáte, ani jste o tom nevěděli.

Kontokorent – v podstatě klasické přečerpání účtu. Jeho podmínky míváte ve smlouvě nastavené předem a nemusíte vůbec nic řešit. Prostě v čerpání peněz jdete „do mínusu“ a počítáte s tím, že budete muset vrátit o pár procent navíc.

  • Kreditka – speciální karta, která vám umožní vybrat si peníze, ačkoli jich na účtu zrovna nemáte dostatek. Nejčastěji máte třeba 2 týdny na to, abyste peníze vrátili bezúročně. Teprve pokud bezúročné období nestihnete, následuje úročení splátek.
  • Revolving – speciální úvěr pro firmu, který je možné pravidelně obnovovat a pokrývat s ním například opakující se období mezi fakturacemi a jejich proplacením.
  • Faktoring a forfaiting – nejde vlastně o úvěry, ale spíše o smluvní zajištění v případě aktuální platební neschopnosti. V případě faktoringu od partnera, který se za vaše pohledávky (např. v řádech desítek tisíc) zaručí místo vás. Forfaiting obyčejně znamená, že ručíte směnkou od banky (až do výše několika milionů).

Rozdíl bezúčelové a účelové půjčky

Řada podnikatelů někdy zbytečně řeší, jaký účel u provozního úvěru uvedou, aby je banka neodmítla. Půjčují si třeba pro jistotu, kvůli výhodné situaci na trhu, a chtějí si prostě jen pojistit provozní cash flow. Ale ještě neví, na co přesně, nebo jestli provozní úvěr opravdu využijí. Myslete na to, že to vůbec nevadí!

Provozní úvěr je krátkodobá půjčka, zhruba na období několika měsíců až jednoho roku. A navíc v řádech desítek až stovek tisíc. A jako takovou ji drtivá většina finančních institucí bere automaticky jako bezúčelovou půjčku. Její poskytnutí neznamená velké riziko, a proto nemusíte sdělovat účel ani řešit ručení za půjčené finanční prostředky (majetkem nebo zárukami jiných subjektů). Jde zkrátka o krátkodobé, běžné financování, ke kterému není třeba tolik podkladů a zařídte ho snadněji.


úvěr na podnikání.jpg

Co udělat pro získání provozního úvěru a který vybrat

Jak získat provozní úvěr

Pokud má vaše firma zdravé jádro, ideálně i alespoň pár let existence bez větších problémů, nebudete k získání půjčky na provoz firmy nepotřebovat obrazně řečeno téměř nic. Doložíte ty nejklasičtější údaje o svém podnikání:

  • Jednatele firmy, sídlo podniku
  • Pár finančních údajů (roční obrat, náklady, daňové údaje)
  • Případně úvěry, které už splácíte
  • A vyberete si hodnotu úvěru a délku splácení (neboli i měsíční splátku) Provozní půjčku už můžete leckdy získat i online nebo po telefonu. Zkrátka rychle. Jak už jsme zmiňovali, někdy vám provozní úvěr banka zřídí zkrátka jen formou kontokorentu k vašemu firemnímu účtu. A hotovo.

Jde jako provozní úvěr použít půjčka od lidí?

Možná znáte zejména ve světě velmi oblíbené P2P půjčky, neboli tzv. peníze od lidí. Poskytují je moderní technologické startupy, většinou zaštítěné významným bankovním domem, kterému ovšem díky automatizaci všech potřebných procesů výrazně sníží náklady na poskytování zejména těch nejstandardnějších úvěrů – jako je například i provozní úvěr pro firmy. U nás poskytuje půjčku od lidí zaměřenou speciálně na podnikatele nebo OSVČ portál Nafirmy.cz ve spolupráci s J&T Bankou. A vedle investičních úvěrů patří právě výhodné provozní úvěry k hlavní části nabídky.


Co nabízí financování přes Nafirmy.cz

Půjčka od lidí vychází momentálně jako ideální kombinace bezpečných bankovních úvěrů a moderních způsobů výhodnějšího financování podnikání.

  • Férový fixní úrok průměrně 6–8 % p. a.
  • Úvěr na podnikání do 2 milionů Kč
  • Unikátní skóringový model
  • Mimořádné splátky zdarma
  • Předčasné splacení zdarma
  • Možnost platebních prázdnin Hodí se na krátkodobé provozní i dlouhodobé investiční financování a všechno zařídíte snadno a online.



Telefon: +420 737 204 077
Po – Pá: 9:00 – 17:00

E-mail: info@nafirmy.cz

©2024 ROIER Invest, s.r.o. | All rights reserved.

Ochrana soukromí

Pro firmy & OSVČ
Pro Investory
Odběr novinek

ROIER Invest, s.r.o., VŠE xPORT Business Accelerator, Jeseniova 2769, 130 00 Praha 3, IČO 17780977