Tržiště
Pro firmy & OSVČ
|
|
|
|

Jak najít investora, který nebude chtít podíl ve firmě?

19. května 2022

Autor: Michal Schindler

5 min. čtení
Pro firmy
Spousta českých podnikatelů se vstupu investora do firmy bojí. Zejména proto, že moc neví, co od něj čekat. Obávají se náročného reportingu, zásahů do obchodní strategie a podobně. Přitom sehnat takového, který vám nebude mluvit do podnikání, není těžké. Dnes vám proto poradíme, jak najít investora.

Stručný obsah článku:

  • Hledám investora, zn. němého
  • Není investor jako investor
  • Půjčka je investice do projektu
  • Potřebujete investora, ne „chytré“ rady?
  • Podnikání bez kapitálu je možné
  • Investoři „z lidu“ aneb Půjčka od lidí
  • Jak fungují Nafirmy.cz

Hledám investora, co nebude do ničeho mluvit

Určitě jste podobný příběh slyšeli – majitelka drobné výroby si našla investora, aby firmu víc rozjela. Sotva ale investor vstoupil do podniku, začal si vymýšlet. Nechtěl, aby utrácela za zahraniční veletrhy, protože se mu zdál nízký obrat. Ten ale nešlo na domácím trhu zvýšit! Ostatně snaha najít díky investici nový odbyt za hranicemi byla jedním z důvodů, proč se podnikatelka vzdala části podílu ve firmě. Investor pak začal mluvit i do portfolia produktů, chtěl změnit výrobu atd. Časem bylo zkrátka neshod víc a víc a nastalo těžké vyjednávání o odkupu podílu zpátky. Rozvoj podniku se zdržel o tři roky. O takovou zkušenost jistě nestojí nikdo.


„Sehnat investora neznamená, že se musíte o firmu dělit.“


Není investor jako investor

Někteří podnikatelé se pak slovům jako investice nebo investor vyhýbají raději jako čert kříži. A říkají, že přece existují i jiné způsoby, jak získat provozní nebo investiční kapitál. Psali jsme o tom ostatně i přímo tady na blogu, například v článcích Provozní úvěr od A do Z nebo Investiční úvěr od A do Z. Na druhou stranu, mluvíme vlastně o tom samém, jen jinými slovy. Tomu, kdo vám poskytuje půjčku na podnikání, říkáme věřitel. Přitom bychom ale klidně mohli říkat investor, protože vaše půjčka je z jeho strany přece vcelku standardní investice.


Půjčky od lidí = investice do projektu

Existují formy investorské spolupráce, na jejich základě nevzniká žádný vlastnický vztah. Investoři nejen nezískávají podíl ve firmě, ale nemohou ovlivňovat dokonce ani projekt, který pomohli zainvestovat. Jejich odměnou za finanční podporu jsou prostě procenta, která získají z půjčených peněz. Přesně tak funguje investiční spolupráce se službou Nafirmy. Poptávka na zainvestování projektu nezávislými investory znamená, že vám Nafirmy zprostředkují výhodnou firemní půjčku.



Win-win mezi investorem a žadatelem

Že se na potřebnou sumu složí několik (desítek) investorů, vás nemusí zajímat. Částku dostanete jako celek a splátky také posíláte jako celistvou sumu. O spravedlivou distribuci vašich splátek mezi investory se postarají Nafirmy. Pro vás je podstatný jen fakt, že díky tomuto principu získáte půjčku (investici) výhodně a rychle. A investory zajímá, že za svoje peníze získají více, než kdyby investovali jinými způsoby. Jako technologický startup má totiž služba Nafirmy minimální náklady a její fungování je mimořádně efektivní. To snižuje cenu půjčených peněz a naopak zvyšuje jejich výnos.


„Nafirmy vám seženou investory, kteří do firmy přinesou peníze, ne “chytré” rady.“


Kde sehnat výhodnou investici do podnikání?

Jak tedy sehnat investora, když vám chybí finance, aniž byste museli obětovat podíl ve firmě? Právě pomocí peněz od lidí. Je to navíc momentálně zřejmě nejvýhodnější způsob půjčky na podnikání. Platforma Nafirmy.cz, která se na půjčky pro podnikatele nebo OSVČ zaměřuje speciálně, spolupracuje s J&T Bankou, takže kromě moderní formy úvěru získáte i záštitu renomované banky. O firemní úvěr můžete zažádat většinou zhruba po dvou letech úspěšného podnikání (dvou ukončených účetních obdobích), což je ideální chvíle, kdy už máte lepší představu, kolik a na co přesně budete peníze potřebovat.



Co přesně financování přes Nafirmy.cz nabízí?

Jak jsme říkali, půjčka od lidí je ideální kombinací bezpečného bankovního úvěru a moderních způsobů flexibilního a výhodnějšího financování podnikání.

  • Férový fixní úrok průměrně 6–8 % p. a.
  • Úvěr na podnikání do 2 milionů Kč
  • Unikátní skóringový model
  • Mimořádné splátky zdarma
  • Předčasné splacení zdarma
  • Možnost platebních prázdnin

Tímto způsobem snadno seženete hned celou řadu investorů, kteří rozvoj vašeho podniku rádi zainvestují. A přitom si nemusíte dělat hlavu s tím, jestli vám nebudou mluvit do podnikání. Můžeme slíbit, že nebudou.


„Naše investory zajímá váš úspěch, ne podíl ve vaší firmě.“


Pokud tedy sháníte spolehlivé investory, kteří vám nebudou v podnikání házet klacky pod nohy, přes Nafirmy.cz je seženete snadno a online.



Telefon: +420 737 204 077
Po – Pá: 9:00 – 17:00

E-mail: info@nafirmy.cz

©2024 ROIER Invest, s.r.o. | All rights reserved.

Ochrana soukromí

Pro firmy & OSVČ
Pro Investory
Odběr novinek

ROIER Invest, s.r.o., VŠE xPORT Business Accelerator, Jeseniova 2769, 130 00 Praha 3, IČO 17780977